Dreamland overname door sectorgenoot Toychamp verbaast niet

Door Sam Desimpel, Managing Partner , Top Tier Access
Private Equity steeds minder geneigd om te investeren in klassieke retail zegt Top Tier Access
"Het verbaast me niet dat het een sectorgenoot zoals Toychamp is die hier Dreamland overneemt," zegt die wijsneus Sam Desimpel van Top Tier Access, een Belgisch fonds dat alleen maar in private equity fondsen investeert. "Private Equity fondsen zijn steeds meer weigerachtig om in de klassieke retail te investeren.”
CD&R heeft op dit moment bijvoorbeeld weinig plezier in haar Morrisons investering (een Britse supermarktketen). Parcom, een Nederlands fonds heeft tamelijk recent Hema overgenomen maar doet dat enkel in samenwerking met Jumbo, de Nederlandse retail gigant. In onze portefeuille zit er misschien één retailer en dat is het Italiaanse Acqua & Sappone, de Italiaanse Kruitvat die H.I.G. voor een heel billijke prijs heeft kunnen kopen.
Wat wel goed werkt, en waar private equity zwaar op inzet is B2B-distributie en e-commerce. Zo zitten we bijvoorbeeld onderliggend in ze goed winstgevende en snel groeiende bedrijven zoals Beijer (distributie van aircosystemen), Zooplus (online huisdierenartikelen), Travis Perkins (B2B distributie bouwmateriaal), Blinto (online veilingsplatform voor zware machines), Oda (online supermarkt voor Noorwegen) of Apoteka (online apotheek voor Denemarken). In de B2C-retail zie je dat consumenten steeds meer online kopen en in de B2B-retail zie je dat kleine bedrijven zo weinig mogelijk werkkapitaal in inventaris willen hebben en daardoor steeds meer rekenen op gespecialiseerde leveranciers die snel en betrouwbaar kunnen leveren. Dat zijn sectoren die nog altijd de wind in de rug hebben. Deze bedrijven kunnen gekocht worden door andere private equity bedrijven, andere retail groepen of kunnen naar de beurs. Dat zijn dus drie mogelijke exit routes. Dat is veel minder het geval voor klassieke retailbedrijven zoals bv. Dreamland die aangewezen zijn op sectorconsolidatie.