Miljardairs kopen teams, professionele investeerders kopen de hele competitie...of toch heel wat Belgische teams

Maar is het ook een goede investering? Gezien zoveel sport deals privé zijn, geeft Sam Desimpel, CEO van Top Tier Access, zijn visie.

Geld en sport, het kent mekaar. Iedereen weet dat topvoetballers tonnen geld verdienen maar ook professionele golfers of formule 1 piloten verdienen zeker niet weinig. ​
Gooi er nog reclame deals op door sport en kledij merken en je hebt een hele industrie rond de sport opgebouwd.

Dan is er natuurlijk ook nog het fenomeen van miljardairs die voetbalteams opkopen. In België heb je Marc Coucke en Anderlecht. In de Premier League wemelt het van investeerders zoals de Glazer familie in Manchester United (zeer tot ongenoegen van de fans) en de Sawiri familie in Aston Villa. In Italië heeft de Agnelli familie AC Milan.
Er zijn natuurlijk clubs voor alle budgetten. De britse kook-celebrity Delia Smith is eigenaar van Norwich. En Elton John is eigenaar van Watford FC. ​

Door een voetbalteam te kopen, krijg je als investeerder veel prestige en een goed netwerk. Sommige investeerders, zoals Delia Smith en Elton John zijn ook die-hard fans van de clubs die ze hebben. Elton John noemde de dag dat een voetbalstand naar hem vernoemd werd 'de mooiste dag van zijn leven", een hele claim voor iemand met een leven zoals het zijne.


"Voetbalteams zijn de ultieme "trofee assets", wiens waarde vooral er van afhangt van schaarste. In die zin is het vergelijkbaar met kunst of oldtimers. Ze maken geen nieuwe voetbalteams bij die in eerste klasse spelen. Basketbalteams zijn zelfs nog waardevoller omdat die zelf niet kunnen degraderen. Voor sommige investeerders werkte het duidelijk goed. Abramovic investeerde zo'n 2 miljard pond in Chelsea ​ en moest het nu onder politieke druk verkopen voor 4,25 miljard pond. Hij is er zeker niet armer van geworden. In die zin heb ik nog niet gehoord van een privé investeerder die geld heeft verloren door in een kwaliteitsploeg te investeren. Net zoals kunst, goed en old mobiles is de waarde enkel gestegen over de laatste 10 jaar, ook omdat door lage rentes er zoveel geld op zoek was naar een bestemming. Zal dit altijd zo blijven? Een voetbalploeg heeft typisch vaste inkomsten door een heel trouwe fanbasis die tickets en merchandise kopen, maar kan wel sponsorinkomsten en uitzendrechten kwijtspelen door te degraderen of ​ niet Europees te kunnen voetballen. Ze moeten ook voortdurend mekaar overbieden om de beste spelers te kunnen aantrekken.

In die zin zijn basketbalploegen een zekerdere investering omdat deze niet kunnen degraderen en de vergoedingen van basketters een bovengrens kennen. Beursgenoteerde voetbalteams zoals Manchester United; Ajax, Borussia Dortmund en Juventus scoren niet op de beurs, integendeel. Zelfs obligaties brachten meer op.

Vandaar dat buyout-fondsen die actief zijn in sport, veel liever investeren in sport franchises met vastere en voorspelbaardere cash flows. Eén van de meest gespecialiseerde investeerders in sport is CVC. Als je kijkt naar hun sport deals, dan zie je dat ze steevast in het bedrijf investeren dat de competitie organiseert, nooit direct in de uiteindelijke sportclubs. Zo investeerde CVC onder andere in de Formule 1 competitie, in La Liga (Spaanse voetbalcompetitie), Ligue 1 (Franse voetbalcompetitie), Six Nations Rugby en Volleybal World.

Ik hoor herhaaldelijk dat de investering in La Liga misschien de beste private equity sports investering aller tijden was, zeker een voltreffer. Voor een bedrijf als La Liga maakt het niet uit of er nu clubs promoveren of degraderen. De mensen blijven kijken en de uitzendrechten liggen vast voor vele jaren zodat je voorspelbare inkomsten hebt. Als je dan bijvoorbeeld andere landen zoals Japan of Korea warm kunt maken voor Spaans voetbal, dan komt er nog heel wat bij.

Providence, een andere private equity speler die je regelmatig ziet investeren in sport deals, heeft bijvoorbeeld voor 200 Miljoen EUR de sponsorrechten van Real Madrid voor de komende vier jaar gekocht bovenop een gegarandeerde terugbetaling van deze som, net zoals ze in het verleden al de internet uitzendrechten van Real Madrid voor 10 jaar hadden gekocht voor 500 Mio EUR. Providence is dus geen aandeelhouder van Real Madrid, maar heeft wel sterke contracten die hun een bepaalde return garanderen. De 200 miljoen EUR die ze op tafel legde voor de sponsorrechten dient trouwens om ​ het Bernabeu stadium te renoveren en uit te breiden, wat nog meer sponsorrechten kan genereren.

Je hebt ook gespecialiseerde sportfondsen zoals Redbird die rechtsreeks investeren in de voetbalclubs AC Milan en Toulouse. Daarnaast hebben ze echter ook bijvoorbeeld samen met Dwayne Johnson (de acteur - the Rock) de rechten opgekocht voor XFL een nog op te starten voetballiga in de VS. ​

Met Top Tier Access verkiezen we echter strategieën die meer inzetten op voorspelbare kasstromen, ​ zoals bijvoorbeeld CVC dat doet. 

"Liever een spits die altijd wel scoort, dan een spits die soms wel maar soms maanden niet scoort. Sport is nooit voorspelbaar, kijk maar naar Duitsland in de laatste World Cup, maar uitzendrechten zijn dat wel."

Fondsen zoals een CVC of Providence hebben een lange geschiedenis van investeringen in media. In die zin kan je dus hun sports deals ook bekijken als gespecialiseerde media deals dan pure sport deals.

 

Share

Over Top Tier Access

Top Tier Access (TTA) is een Belgisch investeringsvehikel dat in 2020 werd opgericht door verschillende Belgische family offices die op zoek waren naar naar een goed gediversifieerde private equity-portefeuille. Zij besloten om fondsen te bundelen om een investeringsvehikel te creëren dat substantiële tickets aan private equity-fondsen kan toewijzen.

Private equity-fondsen die topprestaties leveren, zijn doorgaans voorbehouden aan institutionele beleggers en bieden de langetermijnbelegger over het algemeen een bovengemiddeld rendement.

Top Tier Access biedt zijn Belgische kapitaalverstrekkers een goedkoop, transparant vehikel om hieraan deel te nemen en brengt zo zijn belangen op één lijn met die van de geselecteerde private equity-fondsen.

https://www.toptieraccess.com/

Neem contact op met

Simonnelaan 15 1640 Sint-Genesius-Rode Belgium

gunther@backstagecom.be

www.toptieraccess.com